LUAHAN RASA HATI

Maaf lah kawan-kawan. Kali ini posting bukan tentang dakwah saya. Kali ini tentang luahan hati saya. Fikiran saya serabut. Tak tahu macam mana nak luahkan. Hanya Allah SWT sahaja yang tahu keadaan saya sekarang ni. Perasaan saya sekarang ni, berbaur-baur. Gembira, sedih, takut semua ada. Entahlah.


Hati saya dah kena curi. Tak tahulah macam mana. Saya tak pernah minta semua ni berlaku. Yang paling saya takut, kalau kecewa. Kehilangan orang yang saya sayang. Tak sanggup. Tak pernah rasa perasaan yang rupa ini. . Dulu, saya seorang yang anti lelaki. Fobia sangat dengan lelaki, sampaikan saya pernah nekad nak jadi anak dara tua. Sampai macam tu sekali perspektif saya pada kaum-kaum Adam ni. Perasaan sayang semakin kuat.Tak tahulah macam mana nak cakap. Cuma blog ini je lah, tempat saya luahkan perasaan saya, selain kepada Allah SWT. Saya harap, saya tidak akan dikecewakan. Saya tak pernah minta perasaan ni datang. Mungkin ini ujian dari Allah SWT. Kadang-kadang, bila difikir-fikir balik, menyesal pulak mengaku tempoh hari. Bukannya apa, cuma takut, kalau-kalau perasaan ni pudar. Lebih baik, banyakkan berdoa. Sangat-sangat takut, especially kalau-kalau, perasaan dan hati ni, beralih pada orang lain. .Teringat pulak pada satu kata-kata ni :-


Kalau kita sukakan seseorang,
Jangan beritahu si dia.
Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya.
Tapi luahkan pada Allah,
Beritahulah Allah.
Allah Maha mengetahui siapa jodoh kita.
Cintai dia dalam diam,
Dari kejauhan dengan kesederhanaan dan keikhlasan.


Jika benar cinta itu kerana ALLAH maka biarkanlah ia mengalir mengikut aliran ALLAH kerana hakikatnya ia berhulu dari ALLAH maka ia pun berhilir hanya kepada ALLAH.


"Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran ALLAH.."
(Adz Dzariyat : 49)


Tetapi, jika kelemahan masih nyata di pelupuk mata maka bersabarlah, berdoalah dan berpuasalah.


"Dan janganlah kamu mendekati zina ; sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk."
(Al Israa' : 32 )


Ketika kau mendambakan sebuah cinta sejati yang tak kunjung datang, Allah SWT mempunyai cinta dan kasih yang lebih besar dari segalanya dan Dia telah menciptakan seseorang yang akan menjadi pasangan hidupmu kelak.


Ketika kau merasa bahawa kau mencintai seseorang, namun kau tahu cintamu tak terbalas, Allah SWT tahu apa yang ada di depanmu dan Dia sedang mempersiapkan segala yang terbaik untukmu. Cukup cintai dalam diam bukan kerana membenci hadirnya tetapi menjaga kesuciannya. Bukan kerana menghindari dunia tetapi meraih syurgaNYA bukan kerana lemah untuk menghadapinya tetapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus dan menyelusup.


Cukup cintai dari kejauhan kerana hadirmu tiada kan mampu menjauhkan dari ujian kerana hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan kerana mungkin membawa kelalaian hati-hati yang terjaga. Cukup cintai dengan kesederhanaan. Memupuknya hanya akan menambah penderitaan menumbuhkan harapan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan. Cintailah dengan keikhlasan kerana tentu kisah Sayyidatina Fatimah dan Sayyidina Ali Bin Abi Talib diingini oleh hati. Tetapi, sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi..?


"Boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. ALLAH mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
(Al Baqarah : 216 )


Jangan memberi harapan pada yang belum pasti. Kelak ada insan yang bakal dilukai. Jangan menaruh harapan pada yang belum tentu dimiliki, nanti hati yang kecewa sendiri. Sebaliknya, gantunglah segenap pengharapanmu kepada Yang Maha Memberi, nescaya dirimu tak sesekali dizalimi kerana Dia mendengar pengharapanmu setiap kali dan Dia menunaikannya dengan caraNya yang tersendiri


Cukup cintai dalam diam dari kejauhan dengan kesederhaan dan keikhlasan kerana tiada yang tahu rencana Tuhan. Mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan kerana hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikkan. Serahkan rasa itu pada Yang Memberi dan Memilikinya. Biarkan DIA yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya

"Barangsiapa yang menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga."
(Umar Bin Khattab RA)


If you really love her,
You won’t touch her.
Not even the slightest bit.
You’ll protect her dignity and sacredness as a muslimah.
Just hold her in your heart for a few more years then you can do it the halal way.


"Sesiapa sahaja yang memberi kerana Allah, menolak kerana Allah, mencintai kerana Allah, membenci kerana Allah dan menikah kerana Allah, maka bererti ia telah sempurna imannya."
(HR Al-Hakim)


Ok lah, cukuplah setakat ini sahaja. Yang lain-lain, saya berserah je pada Ilahi.
DIA yang Maha Tahu.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Post Saya

2 comments:

Anonymous said...

sabar ye...janji Allah itu pasti..8-)

Siti Khadijah Halil Siti Khadijah Halil said...

@Anonymous Alamak.. InsyaAllah.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...