SEJARAH AZAZIL - RAJA IBLIS

Cerita tentang kesombongan, tentang takabbur, tentang selalu berbangga diri, adalah sebuah kisah yang lebih tua dibanding penciptaan manusia. Ia hadir dan berawal ketika manusia masih dalam perancangan penciptaan. Kerana hanya para malaikat makhluk yang diciptakan sebelum manusia, kesombongan sejatinya berhulu dari malaikat. ADALAH Azazil, malaikat yang dikenal penduduk syurga kerana doanya mudah dimakbulkan oleh Allah. Kerana selalu dimakbulkan oleh Allah, bahkan para malaikat pernah memintanya untuk mendoakan agar mereka tidak ditimpa laknat Allah.


Tersebutlah suatu ketika saat mengelilingi di syurga, malaikat Israfil mendapati sebuah tulisan "Seorang hamba Allah yang telah lama mengabdi akan mendapat laknat dengan sebab menolak perintah Allah." Tulisan yang tertera di salah satu pintu syurga itu, tak pula membuat Israfil menangis. Ia takut, itu adalah dirinya. Beberapa malaikat lain juga menangis dan punya ketakutan yang sama seperti Israfil, setelah mendengar khabar perihal tulisan di pintu syurga itu dari Israfil. Mereka lalu sepakat mendatangi Azazil dan meminta didoakan agar tidak tertimpa laknat dari Allah. Setelah mendengar penjelasan dari Israfil dan para malaikat yang lain, lalu Azazil memanjatkan doa.


"Ya Allah. Janganlah Engkau murka atas mereka." 


Di luar doanya yang mustajab, Azazil dikenali juga sebagai Sayyidul Malaikat iaitu penghulu para malaikat dan Khazinul Jannah (bendaharawan syurga). Semua lapis langit dan para penghuninya, memanggil Azazil dengan sebutan penuh kemuliaan walaupun berbeza.


Pada langit lapis pertama, ia dipanggil Aabid, iaitu ahli ibadah yang mengabadi luar biasa kepada Allah pada langit lapis pertama, 


Di langit lapis kedua, dipanggil pada Azazil adalah Raki atau ahli ruku' kepada Allah, 


Di langit lapis ke tiga, ia dipanggil Saajid atau ahli sujud, 


Di langit ke empat ia dipanggil Khaasyi kerana selalu merendah dan takluk kepada Allah, 


Di langit lapis kelima disebut Azazil sebagai Qaanit kerana ketaatannya kepada Allah, 


Di langit keenam Gelar Mujtahid, kerana ia bersungguh-sungguh ketika beribadah kepada Allah.


Pada langit ketujuh, ia dipanggil Zaahid, kerana sederhana dalam menggunakan sarana hidup.Selama 120 000 tahun, Azazil, si penghulu para malaikat menyandang semua gelaran kehormatan dan kemuliaan, hingga tibalah ketika para malaikat melakukan musyawarah besar atas undangan Allah. Ketika itu, Allah, Zat pemilik kemutlakan dan semua niat, mengutarakan maksud untuk menciptakan pemimpin di bumi.


Firman Allah SWT,

"Sesungguhnya Aku hendak menciptakan seorang khalifah (pemimpin) di muka bumi." 
(Al Baqarah : 30)


Semua malaikat hampir serentak menjawab mendengar kehendak Allah.

"Ya Allah, mengapa Engkau hendak menjadikan khalifah di muka bumi, yang hanya akan membuat kerosakan dan menumpahkan darah di bumi, padahal kami sentiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan menyucikan Engkau."
(Al Baqarah : 30)


Allah menjawab kerisauan para malaikat dan meyakinkan bahwa,

"Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui." 
(Al Baqarah : 30)

Allah lalu menciptakan manusia pertama yang diberi nama Adam. Kepada para malaikat, Allah memberikan kelebihan dan keistimewaan Adam, yang menyebabkan para malaikat mengakui kelebihan Adam atas mereka. Lalu Allah menyuruh semua malaikat agar bersujud kepada Adam, sebagai wujud kepatuhan dan pengakuan atas kebesaran Allah. Seluruh malaikat pun bersujud, kecuali Azazil.


"Dan (ingatlah) ketika Kami berfirman kepada para malaikat, "Sujudlah kamu kepada Adam, maka sujudlah mereka kecuali Iblis. Ia enggan dan takabur dan adalah ia termasuk golongan orang-orang yang kafir" 
(Al Baqarah : 34)


Sebagai penghulu para malaikat dengan semua gelar dan sebutan kemuliaan, Azazil merasa tak layak bersujud pada makhluk lain termasuk Adam kerana berasa penciptaan dan statusnya yang lebih baik. Allah melihat tingkah dan sikap Azazil, lalu bertanya lalu memberi gelaran baru kepadanya iaitu Iblis. "Hai Iblis, apakah yang menghalangimu untuk bersujud kepada yang telah Kuciptakan dengan kedua tangan-Ku. Apakah kamu menyombongkan diri (takabbur) ataukah kamu merasa termasuk orang-orang yang lebih tinggi?" Mendengar pernyataan Allah, bukan permintaan ampun yang keluar dari Azazil, sebaliknya ia malah menentang dan berkata,


"Ya Allah, aku (memang) lebih baik dibandingkan Adam. Engkau ciptakan aku dari api, sedangkan Adam Engkau ciptakan dari tanah."


Mendengar jawapan Azazil yang sombong, Allah berfirman.

"Keluarlah kamu dari syurga. Sesungguhnya kamu adalah orang-orang yang diusir".


Azazil iaitu Iblis, sejak itu tak lagi berhak menghuni syurga. Kesombongan dirinya, yang berasa lebih baik, lebih mulia dan sebagainya dibanding makhluk lain telah menyebabkannya menjadi penentang Allah yang paling nyata. Padahal Allah sungguh tak menyukai orang-orang yang sombong.

"Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia kerana sombong dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri. Dan sederhanakanlah kamu dalam berjalan dan lunakkanlah suaramu. Sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai."

Saat kesombongan dari Azazil sejatinya sudah bersemai sejak Israfil dan para malaikat mendatanginya agar mendoakan mereka kepada Allah. Waktu itu, ketika mendengar penjelasan Israfil, Azazil berkata,


"Ya Allah..! Hamba-Mu yang manakah yang berani menentang perintah-Mu, sungguh aku ikut mengutuknya."


Azazil lupa, dirinya adalah juga hamba Allah dan tak menyedari bahwa kata "hamba" yang tertera pada tulisan di pintu syurga, boleh menimpa kepada siapa saja, termasuk dirinya. Lalu, demi mendengar ketetapan Allah, Iblis bertambah nekad lalu meminta kepada Allah agar diberi dispensasi. Katanya,


"Ya Allah, berilah penangguhan kepada aku sampai mereka ditangguhkan."


Allah bermurah hati, dan Iblis mendapat apa yang dia minta iaitu masa hidup panjang selama manusia masih hidup di permukaan bumi sebagai khalifah. Dasar Iblis, Allah yang maha pemurah, masih juga ditawar. Ia lantas bersumpah akan menyesatkan Adam dan anak cucunya, seluruhnya, Kecuali hamba-hambaMu yang mukhlis di antara mereka.


"Maka kata Allah, "Yang benar adalah sumpahKu dan hanya kebenaran itulah yang Kukatakan. Sesungguhnya Aku pasti akan memenuhi neraka jahanam dengan jenis dari golongan kamu dan orang-orang yang mengikutimu di antara mereka semuanya."


Menular pada Manusia Korban pertama dari usaha penyesatan yang dilakukan Iblis, tentu saja adalah Adam dan Hawa. Dengan tipu daya dan rayuan memabukkan, Nabi Adam AS dan Siti Hawa lupa pada perintah dan larangan Allah. Keduanya baru sedar setelah kemarahan Allah turun. Memang terlambat, kerana itu Adam dan Hawa diusir dari syurga dan ditempatkan di bumi. Dan Iblis berjaya menjadikan Adam dan Hawa sebagai korban pertama penyesatannya, tak boleh dilihat sebagai suatu kebetulan. Adam dan Hawa, bagaimanapun adalah Bapa dan Ibu seluruh manusia, awal dari semua sperma dan indung telur. Mereka berdua, kerana itu menjadi alat ukur keberhasilan atau ketidakberhasilan Iblis menyesatkan manusia. Jika asal usul seluruh manusia saja, berhasil disesatkan apa lagi anak cucunya. Singkat kata, kesesatan yang di dalamnya juga ada sombong, takabur, selalu merasa paling hebat, lupa bahwa masih ada Allah, juga boleh merebak kepada manusia sampai kelak di hujung zaman.


Dalam banyak riwayat, banyak kisah tentang kaum atau umat terdahulu yang takabur menentang dan memperolokkan hukum-hukum Allah, sehingga ditimpakan kepada mereka azab yang mengerikan. Kaum Aad, Tsamud, umat Nuh, kaum Luth, dan Bani Israil adalah sedikit contoh dari bangsa-bangsa yang takabur dan sombong lalu mereka dinistakan oleh Allah, senista-nistanya. Kerana sifat takabur pula, sosok-sosok seperti Fir'aun si Raja Mesir kuno, Qarun, Hamaan dan Abu Jahal juga mendapatkan azab yang sangat pedih di dunia dan pasti kelak di akhirat.


Pada zaman sekarang, manusia sombong yang selalu menentang Allah bukan berkurang, sebaliknya bertambah. Ada yang sibuk mengumpulkan harta dan lalu menonjolkan diri dengan kekayaannya. Yang lain rajin mencari ilmu, namun kemudian takabbur dan berasa paling pintar. Sebahagiannya, berbangga dengan asal usul keturunan, keturunan diraja, anak kiai, dan sebagainya. Ada juga yang merasa diri paling cantik, paling putih, paling mulus berbanding manusia lain. Mereka yang beribadah, solat siang malam, puasa, zakat dan haji merasa paling soleh dan sebagainya. Ada yang meninggalkan perintah-perintah Tuhan hanya kerana mempertahankan dan bangga dengan budaya warisan nenek moyang, dan seolah-olah segala sesuatu di luar budaya itu tak bernilai. Tak sedikit juga yang mengesampingkan larangan-larangan Allah hanya kerana mengubah era laju zaman moden yang selalu dibanggakan. 


Sebagai manusia, orang-orang semacam itu tak bermanfaat sama sekali. Mata jasmani mereka memang melihat, tapi mata hatinya sudah buta melihat kebenaran dan kebesaran Allah. Allah telah dijadikan nombor dua, sementara yang nombor satu adalah diri dan makhluk lain di sekitar dirinya. Hati mereka menjadi gelap tanpa nur iman sebagai pelita. Akal mereka tidak dapat membezakan antara yang hak (benar) dengan yang batil (salah).

"Kemudian dia berpaling (dari kebenaran) dan menyombongkan diri (takabur)"
(Al Muddatstsir : 23)


Iblis sebagai pelopor sifat takabur selalu mendoktrin kepada siapa saja sifat takabur, dan mewariskannya kepada jin dan manusia. Tujuannya jelas, untuk menyebarkan sumpah (Iblis) pada golongannya sebagaimana golongan setan dari jenis jin. Syaitan tentu dominan untuk menjerumuskan dan menyesatkan bangsa jin, begitu pula syaitan dari golongan jenis manusia, sangat dominan untuk menjerumuskan dan menyesatkan bangsa manusia.

"Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka jahanam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak digunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak digunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternakan, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai"
(Al Araaf : 179)

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Post Saya

2 comments:

MAWAR UNGU said...

MOHON SHARE YA...SANGAT BERMANFAAT..

Siti Khadijah Halil Siti Khadijah Halil said...

@MAWAR UNGUSila lah.. Ambil saje.. :)
yang baik datang nya dari Allah SWT, yang buruk datang dari kelemahan kite sendiri... =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...