WANITA KURANG AGAMA DAN AKAL

Dari Abdullah bin Umar RA katanya, Rasulullah SAW telah bersabda,

"Wahai kaum wanita..! Bersedekahlah kamu dan perbanyakkanlah istighfar iaitu memohon ampun kerana aku melihat kaum wanitalah yang lebih ramai menjadi penghuni Neraka."


Seorang wanita yang cukup pintar di antara mereka bertanya,

"Wahai Rasulullah, kenapa kami kaum wanita yang lebih ramai menjadi penghuni Neraka..?"


Rasulullah SAW bersabda,

"Kamu banyak mengutuk dan mengingkari suami. Aku tidak melihat mereka yang kekurangan akal dan agama yang lebih menguasai pemilik akal, daripada golongan kamu"


Wanita itu bertanya lagi,

"Wahai Rasulullah..! Apakah maksud kekurangan akal dan agama itu..?" 


Rasulullah SAW bersabda,

"Maksud kekurangan akal ialah penyaksian dua orang wanita sama dengan penyaksian seorang lelaki. Inilah yang dikatakan kekurangan akal. Begitu juga wanita tidak mendirikan sembahyang pada malam-malam yang dilaluinya kemudian berbuka pada bulan Ramadhan kerana haid. Maka inilah yang dikatakan kekurangan agama"
(HR Muslim)


Wanita dari asal kejadiannya (fitrahnya) memang telah diciptakan berlainan dan berbeza dengan lelaki, adanya kelainan atau perbezaan itu tentu ada maksud dan tujuannya yang tertentu.


Lemahnya agama bagi golongan wanita tidak harus dijadikan alasan untuk memadamkan semangat dalam beribadah kerana pada saat seseorang perempuan itu haid atau nifas di mana mereka tidak dapat menjalankan ibadah solat dan puasa, mereka sebenarnya masih mampu menjalankan amal ibadah lain yang berpahala yang dapat mendekatkan diri pada Allah, kecuali sebaliknya iaitu jika mereka melibatkan diri dalam perbuatan yang mendatangkan dosa dan segala sesuatu yang dapat melalaikan bahkan menjauhkan diri daripada Allah.


Manakala perempuan dikatakan kurang (lemah) akalnya kerana fikiran mereka mudah sekali terpengaruh, tertipu dan terpedaya kerana mereka dikurniakan dengan banyak nafsu dan lazimnya mereka tidak berfikir lebih panjang dan bersifat emosional. 


Oleh itu, dalam hal pengadilan Islam lebih mengutamakan lelaki. Tetapi dalam hal yang lain, Islam sama sekali tidak menolak akan hakikat ketajaman pemikiran golongan wanita yang mampu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan kaum lelaki. Hanya sesungguhnya yang membezakan antara makhluk Allah SWT, tidak lain hanyalah nilai ketaqwaan mereka.
Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Post Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...