DO NOT FORWARD

Ini contoh artikel yang telah DISELEWENG bagi mengaburi mata seorang Muslim. Sila ALERT dengan apa yang hendak disebarkan.Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar seperti biasa meghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat dingin dan hujan mulai turun. Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan seraya berkata,


"Ayah..! Saya dah bersedia.."Ayahnya terkejut dan berkata,


 "Bersedia untuk apa..?". 


"Ayah, bukankah ini masanya kita akan keluar menyampaikan risalah Allah.."


"Anakku..! Bukankah sejuk keadaan di luar tu dan hujan juga agak lebat.."


"Ayah bukankah masih ada manusia yang akan masuk neraka walaupun ketika hujan turun.."
Ayahnya menambah,


"Ayah tidak bersedia hendak keluar dalam keadaan cuaca sebegini.."Dengan merintih anaknya merayu,


"Benarkan saya pergi ayah..?"


Ayahnya berasa agak ragu-ragu namun menyerahkan risalah-risalah itu kepada anaknya,


"Pergilah nak dan berhati-hatilah. Allah bersama-sama kamu..!"


"Terima kasih Ayah.." Dengan wajah bersinar-sinar anaknya itu pergi meredah hujan dan susuk tubuh kecil itu hilang dalam kelebatan hujan itu. Anak kecil itu pun menyerahkan risalah-risalah tersebut kepada sesiapa pun yang dijumpainya. Begitu juga dia akan mengetuk setiap rumah dan memberikan risalah itu kepada penghuninya.


Setelah dua jam, hanya tinggal satu saja risalah "Jalan-jalan Syurga" ada pada tangannya. Dia berasakan tanggungjawabnya tidak akan selesai jika masih ada risalah di tangannya. Dia berpusing-pusing ke sana dan ke mari mencari siapa yang akan diserahkan risalah terakhirnya itu namun gagal.Akhirnya dia ternampak satu rumah yang agak terperosok di jalan itu dan mula mengatur langkah menghampiri rumah itu. Apabila sampai sahaja anak itu dirumah itu, lantas ditekannya loceng rumah itu sekali. Ditunggunya sebentardan ditekan sekali lagi namun tiada jawapan. Diketuk pula pintu itu namun sekali lagi tiada jawapan. Ada sesuatu yang memegangnya daripada pergi,mungkin rumah inilah harapannya agar risalah ini diserahkan. Dia mengambil keputusan menekan loceng sekali lagi. Akhirnya pintu rumah itu dibuka.Berdiri di depan pintu adalah seorang perempuan dalam lingkungan 50an. Mukanya suram dan sedih.


"Nak, apa yang makcik boleh bantu..?"


Wajahnya bersinar-sinar seolah-olah malaikat yang turun dari langit. 


"Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan mak cik dan sentiasa memelihara mak cik. Saya datang ini hanya hendak menyerahkan risalah akhir ini dan makcik adalah orang yang paling bertuah". Dia senyum dan tunduk hormat sebelum melangkah pergi."Terima kasih nak dan semoga Tuhan akan melindungi kamu.." Dalam nada yang lembutMinggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam memberikan ceramahnya. Sebelum selesai dia bertanya,


"Ada sesiapa nak menyatakan sesuatu.."Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah perempuan separuh umur itu.


"Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini yang kenal saya. Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim.Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan dalam dunia ini" Air mata mulai bergenang di kelopak matanya.


"Pada Jumaat minggu lepas saya mengambil keputusan untuk membunuh diri. Jadi saya ambil kerusi dan tali. Saya letakkan kerusi di atas tangga menghadap anak tangga menuruni. Saya ikat hujung tali di galang atas dan hujung satu lagi diketatkan di leher. Apabila tiba saat saya untuk terjun, tiba-tiba loceng rumah saya berbunyi. Saya tunggu sebentar, pada anggapan saya, siapapun yang menekan itu akan pergi jika tidak dijawab. Kemudian ia berbunyi lagi. Kemudian saya mendengar ketukan dan loceng ditekan sekali lagi".


"Saya bertanya sekali lagi. Belum pernah pun ada orang yang tekan loceng ini setelah sekian lama. Lantas saya melonggarkan tali di leher dan terus pergi ke pintu"


"Seumur hidup saya belum pernah saya melihat anak yang comel itu. Senyumannya benar-benar ikhlas dan suaranya seperti malaikat". 


"Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik" itulah kata-kata yang paling indah yang saya dengar".


"Saya melihatnya pergi kembali menyusuri hujan. Saya kemudian menutup pintu dan terus baca risalah itu setiap muka surat . Akhirnya kerusi dan tali yang hampir-hampir menyentap nyawa saya diletakkan semula ditempat asal mereka.Aku tak perlukan itu lagi".


"Lihatlah, sekarang saya sudah menjadi seorang yang bahagia, yang menjadi hamba kepada Tuhan yang satu ALLAH. Di belakang risalah terdapat alamat ini dan itulah sebabnya saya di sini hari ini. Jika tidak disebabkan malaikat kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada selama-lamanya di dalam neraka"Tiada satu pun anak mata di masjid itu yang masih kering. Ramai pula yang berteriak dan bertakbir ALLAHUAKBAR..! Imam lantas turun dengan pantas dari mimbar lantas terus memeluk anaknya yang berada di kaki mimbar dan menangis sesungguh-sungguh hatinya.Jumaat ini dikira Jumaat yang paling indah dalam hidupnya. Tiada anugerah yang amat besar dari apa yang dia ada pada hari ini. Iaitu anugerah yang sekarang berada di dalam pelukannya. Seorang anak yang seumpama malaikat.Biarkanlah air mata itu menitis. Air mata itu anugerah ALLAH kepada makhlukNya yang penyayangPanjangkanlah risalah ini. Ingat ALLAH sentiasa menyayangi dan memelihara kamu..!
Artikel ini telah diseleweng secara halus bagi mengaburi mata umat Islam dan ianya salah di sisi agama. Ana nak terangkan apa yang cuba dikaburi pihak yang tidak bertanggungjawab ni..


1. "ALLAH amat sayangkan mak cik dan sentiasa memelihara mak cik" 
Ni salah dari segi fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah. Tiada siapa boleh pastikan Allah sayang seseorang itu sehinggalah ada bukti kerana mungkin Allah murka padanya. Kita tak pernah tahu.

Katakanlah : "Sesungguhnya Tuhanku hanya mengharamkan perbuatan-perbuatan yang keji, sama ada yang nyata atau yang tersembunyi ; dan perbuatan dosa ; dan perbuatan menceroboh dengan tidak ada alasan yang benar ; dan (diharamkanNya) kamu mempersekutukan sesuatu dengan Allah sedang Allah tidak menurunkan sebarang bukti (yang membenarkannya) ; dan (diharamkanNya) kamu memperkatakan terhadap Allah sesuatu yang kamu tidak mengetahuinya.
(Al A'raaf : 33)2. Wanita itu bahasakan budak lelaki tu seperti malaikat. Suaranya seperti malaikat serta last sekali 'malaikat kecil'.. 
Ini salah di sisi agama. Pernah ke kita nampak malaikat..? Kita percaya pada malaikat dan kita tak tahu macam mana rupa malaikat.
3. Wanita itu ada berkata, "Jika tidak disebabkan malaikat kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada selama-lamanya di dalam neraka"
Salah lagi sebab tak boleh confirmkan diri masuk syurga or neraka. Itu hak Allah.
4. "Minggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam memberikan ceramahnya."
Orang Islam sangat jarang sekali nak guna perkataan ceramah, sebaliknya dia akan guna perkataan Khutbah.
5. "Sebelum selesai (ceramahnya) dia bertanya, " Ada sesiapa nak menyatakan sesuatu"
Ada ke khatib akan buat macam ni..?
6. "Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah perempuan separuh umur itu. "Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini yang kenal saya. Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim. Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan dalam dunia ini" 
Situasi macam ni boleh berlaku ke lepas khutbah Jumaat.. Macam pelik je.. Lagi satu, perempuan ada dalam majlis khutbah Jumaat satu perkara yang janggal, seolah-olah penulis artikel ni tak pernah tengok macam mana khutbah jumaat berlangsung..

Ketahuilah sumber asal artikel ini yang telah tersebar luas di laman sosial facebook..


Sumber asal kisah ini adalah dari Bible.. Jika tidak percaya boleh klik link nya di SINI

Tonton video ini DO NOT FORWARD

BE CAREFUL OF WHAT YOU'RE FORWARDING.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Post Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...