SIAPA KITA, KITA SIAPA..?

Catatan dan penulisan ini bukan kerana nama, 
Nama tidak menjamin Redha Rabbuna,
Penulisan ini bukan kerana harta, 
Lagilah harta tidak menjamin ke syurga.. 
Bukan juga kerana terpaksa, 
Memaksa itu bukan sifatnya Habibullah. 
Ini bukan kerana sesiapa, 
Kerana sesiapa bukan ghoyah utama.. 
Penulisan ini hanyalah kerana Allah, 
Kerana RedhaNya adalah kunci kejayaan dunia.. 
Gerbang menuju Jannah..


Ya Allah Ya Ilahi, 
Ajarilah kami bagaimana memberi sebelum meminta, 
Berfikir sebelum bertindak, 
Santun dalam berbicara, 
Tenang ketika gundah, 
Diam ketika emosi melanda, 
Bersabar dalam setiap ujian..


Jadikanlah kami orang yang selembut Abu Bakar As-Siddiq, 
Sebijaksana Umar bin Khattab, 
Sedermawan Uthman bin Affan, 
Sepintar Ali bin Abi Thalib, 
Sesederhana Bilal dan 
Setegar Khalid bin Walid radliallahu'anhum.. 
Aamiin Ya Rabbal'alamin..Allah Taala berfirman,

"Wahai orang-orang yang beriman..! Mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat.. Sungguh, Allah berserta orang-orang yang sabar"

(Al-Baqarah : 153)


Kita siapa..? 


Siapa kita..?


Kita bukan sesiapa.. Kita hamba berdosa.. Hanya yang tidak pernah khilaf dan tidak pernah sesekali melakukan dosa ada kelayakan untuk mengukur tahap keimanan seseorang.. Siapa..? Hanya Allah..


Jika kau berasa besar, periksa hatimu kerana mungkin ia sedang bengkak.. Jika kau merasa suci, periksa jiwamu kerana mungkin itu putihnya nanah dari luka nurani.. Jika kau merasa tinggi, periksa batinmu kerana mungkin ia sedang melayang kehilangan pijakan.. Jika kau merasa wangi, periksa ikhlasmu kerana mungkin itu asap dari amal solehmu yang hangus dibakar riya'


Hidayah hanya dari Allah dan bukan dari kita.. Jangan benci orangnya, tapi bencilah dosa yang dilakukannya.. Kelak, dia mungkin bertaubat dan jadi lebih baik dari kita.. Jangan sesekali memperkotak-katikkan 'Hijrah' seseorang.. Sucikah kita dari dedebu dosa..? Sekali lagi. Kita Siapa dan Siapa Kita..? Siapa tahu taubatnya diterima Allah pada 1 / 3 malam terakhir..


Tidak semestinya orang yang berubah ni baik dan soleh..? Tetapi kan, orang yang baik dan soleh tentunya akan berusaha untuk berubah ke arah jalan-jalan, lorong-lorong dan highway yang diredhai Ilahi..!! Jangan pernah sesekali perkecilkan kebaikan yang dilakukan seseorang.. Tak baik tau.. Allah marah..

"Janganlah kamu meremehkan kebaikan apa pun, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah yang manis (wajah ceria dan senyuman)"
(Hadis Riwayat Imam Muslim)Jika kita merasa lelah dan sesak atas desakan dunia, cari kekuatan di dalam doa dan sujud kepada PenciptaMu.. Jangan gusar, walau sekecil-kecil hijrah yang kita langkahkan, siapa tahu Allah telah meninggikan darjatmu dari mereka yang lain.. Tiada siapa tahu dan hanya Allah yang tahu.. Allah tidak pernah membelakangi kita dalam urusanNya dan tetapi kita yang sering membelakangiNya dalam urusan seharian kita.. Saya insan biasa yang berdosa, kalau-kalau ternampak saya berbuat dosa, jangan saya dihina dan dikeji, kerana saya memang hamba biasa yang berdosa..


Ingatkan saya, tunjukkan saya bila saya terlupa, kerana saya Insan Biasa Yang Berdosa.. Allah Taala berfirman,

".. Dan barang siapa yang disesatkan Allah, maka tidak ada seorang pun yang menjadi pemberi petunjuk baginya.. Dan barang siapa yang diberi petunjuk oleh Allah, maka tidak seorang pun yang dapat menyesatkannya.. Bukankah Allah Maha Perkasa lagi mempunyai (kekuasaan untuk) mengazab..?"
(Az Zumar : 36 - 37)

The Beauty of Islam..
Lets Mengislahkan Diri.. =)

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Post Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...