INTERAKSI MUSLIMAH

Dalam beramal jama'i, Islam tidak melarang interaksi antara muslim dan muslimah. Namun, tidak juga membebaskannya tanpa norma. Pada realiti kehidupan dapat dilihat ada dua masalah dalam berinteraksi. Pertama, pergaulan tanpa batas, sehingga menimbulkan berbagai-bagai permasalahan baik masalah peribadi mahu pun sosial. Akibat yang paling teruk adalah hilangnya kepekaan seorang muslim terhadap batas-batas pergaulan yang Islami dan terjerumus ke dalam kehinaan.


Kedua, muslimah terkongkong oleh pemahaman yang salah sehingga tidak mahu menyertai dalam beramal Islami bersama muslim yang lain. Akibatnya, berlakulah banyak masalah sosial yang tidak dapat diselesaikan, kerana lelaki muslim tidak efektif ketika mendalami urusan-urusan yang menyangkut kewanitaan. Hal ini kerana, banyak masalah wanita yang hanya boleh ditangani oleh wanita saja. Untuk menghindari adanya fitnah yang dapat merosakkan dalam beramal maka Islam memberikan bingkai interaksi muslim dan muslimah, di antaranya adalah :1. Menundukkan pandangan

Menundukkan pandangan di sini bererti mengawal pandangan mata. Ini kerana pelbagai penyimpangan awalnya dari mata. Ada sebuah pepatah arab yang menggambarkan tentang hal ini :


Mulanya dari pandangan / Dari pandangan kemudian senyum / Kemudian cuba untuk berbicara / Setelah berbicara kemudian janji / Setelah itu bertemu..


Pandangan kepada lawan jenis yang tidak dihalalkan, bagaikan anak panah yang menembus daging. Jika sudah tertancap di hati, ketika berusaha dicabut akan melukai. Apa lagi anak panah yang beracun, bukan setakat luka tapi menjadi jangkitan. Nampaknya ianya akan meluas pada diri dan masyarakat, apa lagi apabila pemilik anak panah itu adalah iblis.


Dengan menahan pandangan seseorang akan terhindar dari penyakit hati. Ini merupakan tindakan untuk mencegah bagi menjaga kebersihan diri dan masyarakat. Maka ketika berinteraksi harus diperhatikan, jangan sampai kita melakukan amal kebaikan tetapi pada masa yang sama kita mendapat dosa.
2. Menutup Aurat

Menutup aurat adalah suatu kewajiban dalam Islam seperti halnya solat dan puasa pada bulan Ramadhan. Namun masih banyak yang belum memahami sehingga tanpa segan silu mendedahkan aurat di hadapan umum. Padahal Allah sudah memperingatkan dalam Surah An-Nur,


"… Dan janganlah mereka (wanita-wanita mukmin) menampakkan perhiasannya kecuali yang (biasa) nampak daripadanya, dan hendaklah mereka menutupkan kain kerudung ke dadanya"


Syarat pakaian yang sesuai dengan syariat iaitu :-

  • Menutup seluruh badan selain yang dikecualikan, seperti muka dan kedua telapak tangan.

  • Tidak tipis dan tidak tembus pandang.

  • Tidak menyerupai pakaian laki-laki.

  • Lapang dan tidak sempit. Kerana pakaian yang sempit dapat memperlihatkan bentuk tubuh seluruhnya atau sebagian.

  • Tidak menyerupai pakaian orang kafir.
3. Tenang dan terhormat dalam gerak-geri

Tidak melakukan gerakan yang dibuat-buat sehingga menarik perhatian. Wanita muslimah tidak boleh memukul-mukul kakinya ke lantai untuk memperdengarkan perhiasan di kakinya. Allah memperingatkan dengan firmannya,


"Dan janganlah mereka memukulkan kaki mereka agar diketahui perhiasan yang disembunyikan"
( An-Nur : 31)
4. Tidak berdua-duaan di tempat yang sepi (Ikhtilat)

Ikhtilat antara dua manusia yang berlainan jenis, merupakan faktor pendorong utama berbuat keji dan menjerumuskan manusia ke jurang kehinaan. Memberi peluang kepada syaitan untuk menggoda sebagaimana sabda Rasulullah SAW,


"Tiada berdua-duaan (berada di tempat sunyi) seorang lelaki dengan seorang perempuan, melainkan syaitan merupakan orang ketiga di antara mereka"
(Diriwayatkan Ahmad, Tirmidzi dan lain-lain)5. Serius dan sopan dalam berbicara

Dalam berkomunikasi usahakan suara tidak dimanja-manjakan, misalnya menjadi lebih merdu dan lembut serta menggoda. Dalam hal ini Allah memberi tuntunan,

"Maka janganlah kamu tunduk dalam berbicara, sehingga timbul keinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya, dan ucapkanlah perkataan yang baik"
(Al-Ahzab : 32)


Namun bukan bererti seorang wanita muslimah tidak boleh bersuara. Suara wanita bukan aurat. Kerana para isteri Rasulullah SAW pernah bercakap-cakap dengan para sahabat dan para sahabat mendengar (belajar) hukum-hukum agama dari mereka. Tapi ada juga ulama yang berpendapat suara wanita adalah aurat, kerana khuwatir terjadi fitnah sekalipun mendengar bacaan Al-Quran daripadanya.


Begitulah bingkai interaksi yang diberikan oleh Islam, agar manusia tidak dirugikan amalnya hanya kerana fitnah yang timbul ketika berinteraksi dengan muslim yang lain.


"Rabbanaa laa tuzigh quluubanaa ba'da idz hadaytanaa wahablanaa min ladunka rahmatan innaka antal wahhaab"

"Ya Allah.. Janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau kerana sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (kurnia)" 


Walluhu a'alam.Maroji' :

  1. Al-Qur'nul Karim dan terjemahannya
  2. Abdul Halim Abu Syuqqah, Kebebasan Wanita Jilid I
  3. Abdul Muiz, Ceramah Fiqqunnisa

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Post Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...