LELAKI YANG KACAK

Lelaki yang kacak, lelaki yang tidak akan mempermainkan perasaan wanita.. Tidak akan menabur janji-janji manis.. Tidak akan membiarkan wanita menangis teresak-esak kerananya.. Tidak akan mengkhianati kepercayaan orang lain kerana dia takut pada balasan Allah..


Lelaki yang kacak lelaki yang tidak akan menipu demi kepentingan diri sendiri.. Tidak akan mempergunakan orang lain untuk kesenangan dirinya sendiri.. Tidak akan menindas orang yang lemah daripadanya kerana dia takot pada balasan Allah..


Lelaki yang kacak tidak akan menyakiti hati wanita.. Tidak akan memukul wanita meskipun isterinya kerana dia takut pada balasan Allah..


Lelaki yang kacak tidak akan menghabiskan duit wanita untuk kepentingan diri sendiri.. Tidak akan mencuri hak orang lain.. Tidak akan meruntuhkan rumahtangga orang lain kerana dia takot pada balasan Allah..


Tetapi,


Lelaki yang kacak tidak akan melupakan Allah.. Tidak akan sesekali ingkar pada perintah Allah.. Seorang yang taat pada Allah dan Rasul-Nya kerana dia mengimpikan syurga Allah..


Lelaki yang kacak sentiasa ikhlas dalam melakukan amalan seharian.. Sentiasa redha dengan ketentuan Ilahi.. Sentiasa berserah pada Allah..


Lelaki yang kacak sentiasa bersabar ketika menghadapi ujian dari Allah.. Tidak akan putus asa untuk mengharungi segala ujian yang diberikan.. Tidak akan pernah menyalahkan Allah..


Lelaki yang kacak akan menjadikan jihad fisabilillah sebagai matlamat dalam hidupnya..


Lelaki yang kacak akan selalu memohon ampun kepada Allah atas segala dosa-dosa yang telah dilakukan samada dosa kecil mahupun besar, sengaja atau tidak sengaja..


Lelaki yang kacak sangat takut kepada ujian Allah dan ancamannya.. Sangat takut melakukan dosa kerana dia tahu akan balasan yang akan diperolehi di akhirat kelak..


Lelaki yang kacak tidak akan mengeluh kecuali kepada Allah semata-mata.. Selalu bertawakkal kepada Allah dalam mengharungi kehidupan sehariannya..


Lelaki yang kacak sentiasa menerapkan nilai kasih sayang sesama mukmin dan ukhwah antara mereka.. Tidak akan memutuskan silaturrahim sesama saudara mahupun sahabat.


Lelaki yang kacak sangat kuat amar makruf dan nahi mungkarnya, iaitu mengajak ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran.


Lelaki yang kacak sangat kuat memegang amanah.. Sangat berpegang pada janjinya dan menjaga rahsia kaum keluarga dan sahabat handainya.


Dan lelaki yang kacak juga seorang yang pemaaf dan berlapang dada dalam menghadapi kejahilan manusia, sentiasa saling mengingatkan antara sesama saudara dan tawaduk kepada Allah.


Itulah ciri-ciri seorang lelaki yang benar-benar kacak.. Bukan kacak di mata manusia sahaja malah kacak di mata Maha Pencipta.. Seorang yang mendambakan syurga di akhirat nanti.Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Post Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...