LIHATLAH APA YANG DITEGUR, BUKAN SIAPA YANG MENEGUR

Kita selalu menilai SIAPA YANG MENEGUR, bukannya APA YANG DITEGUR. Insan yang lemah macam kita ni, tak akan terlepas dari kesilapan. Kesilapan ni akan berterusan selagi kita tak sedar dan selagi tak ada orang yang menegur kita. Tapi, tak semua manusia boleh terima teguran dengan hati terbuka. Termasuklah diri aku juga.


Suatu hari, seorang peminum arak menegur sesuatu kepada Sayyidina Umar RA. Beliau dengan berlapang dada menerima teguran tersebut. Orang yang tengok pun pelik lalu bertanya,


"Wahai Amirul Mukminin, kenapa kamu terima teguran dia, sedangkan dia seorang peminum arak..?"


Sayyidina Umar RA menjawab, 


"Ya, dia berdosa kerana meminum arak, tapi tegurannya kepada ku benar"


Biasanya manusia yang tak suka ditegur ni, adalah manusia yang dipenuhi dengan EGO. Sikit atau banyak EGO tu, bergantung pada individu.


Diriwayatkan daripada Tamim Al Dari bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud, 

"Agama adalah nasihat"


Kami pun bertanya,

"Untuk siapakah wahai Rasulullah SAW" 


Jawab baginda,

"Untuk Allah, KitabNya, RasulNya, pemerintah umat Islam dan orang Islam.
(Riwayat Muslim)

Orang yang menegur pun ada peranan penting terhadap apa yang ditegur. Jangan sampai dilabel sebagai "cakap tak serupa bikin" atau pun "bagai ketam mengajar anaknya berjalan lurus". Jadi, orang yang menegur perlu lebih berhati-hati terhadap kata-katanya.


Bila nak tegur tu, tengoklah tempat dan masanya. Rasulullah pernah ingatkan, bahawa suatu kebenaran tu perlu dinyatakan walaupun pahit. Islam dah sedikan guideline untuk menegur.


Niat kita nak menegur tu, pastikan betul dan tulus. Tegur demi kebaikan orang tu dan tiada tujuan seperti ingin menjatuhkannya, menghina, menunjukkan keaiban atau apa-apa yang buruk. Elakkan "memilih bulu" kalau nak menegur. Kalau benci si A tapi nampak dia buat salah, tegur juga. Jangan sebab kita tak suka dia, kita biarkan je dia dalam kegelapan..


Sebelum nak tegur, pastikan ada 3 perkara ni :

  1. Tak merendah-rendahkan orang yang ditegur

  2. Waktu yang sesuai untuk menegur

  3. Memahami kedudukan orang yang ditegur

Tegur dengan hikmah.. Hikmah ni dengan berilmu dan lemah lembut tanpa ada unsur-unsur MENCARI KESALAHAN ORANG LAIN. Firman Allah SWT,

"Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik, dan bantahlah mereka dengan cara yang baik"

Tak ada cara sentap-sentap. Memang setengah orang kata, elok sentap-sentap. Tapi, antara dakwah dan silaturrahim, silaturrahim lebih wajib dijaga. Antara dakwah dan adab, adab lebih utama. Matlamat tak halalkan cara kalau menegur cara kurang beradab tu. Cegah sebelum terlambat.


Cuba bayangkan, kalau kita banyak buat salah, buat dosa yang bertimbun-timbun, tapi tak ada siapa yang menegur dan betulkan kesilapan kita. Kalau kita buat salah, pastu ada orang tegur, terimalah.. Sebab diorang tak mahu kita terus hanyut. Bila ditegur dengan caranya, hasilnya nasib kita pun berubah.


Rasulullah SAW bersabda, 

"3 perbuatan yang sangat baik, iaitu berzikir kepada Allah dalam segala situasi, keadaan saling menyedarkan antara satu sama lain dan menyantuni saudaranya (yang memerlukan)"
(Riwayat Al Dailami)

"Hidup seorang mukmin sepatutnya menjadi cermin kepada mukmin yang lain"
(Riwayat Bukhari) 


Jika melihat suatu kebaikan yang dilakukan, kita harus memberikan pertolongan dan sokongan agar ia mendatangkan kebaikan kepada Islam. Jika berlakunya kemungkaran, kita wajib mencegah.


Marilah tegur menegur sesama Islam. Takut cara menegur yang lagi memalukan akan terpaling pada kita sebab ada 2 keadaan di mana Allah sendiri akan buka aib kita. Keadaannya :

  1. Apabila selalu cari salah orang lain

  2. Apabila selalu buat maksiat secara sembunyi

Kesannya bukan kita saja malu.. Malah yang tak bersalah, orang sekeliling kita pun dapat tempiasnya. Jadi, sebelum ianya berlaku, lebih baik kita ikut cakap orang yang menegur kita. Berilah teguran dengan niat yang ikhlas dan cara yang hikmah supaya mad'u dapat terima teguran dengan hati terbuka..


Wallahualam

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Post Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...