40 FAKTA MENARIK TENTANG AGAMA ISLAM
1. Nama "Muhammad" adalah nama yang paling popular di seluruh dunia (walaupun salah Mohamed.. mohammed dll) dan menduduki tempat nombor dua di negara Inggeris untuk nama bayi laki-laki (urutan pertama ditempati oleh nama 'Jack')

2. Albania ... merupakan satu-satunya negara di benua Eropah yang 90% penduduknya beragama Islam

3. Kata-kata berikut ini diserap dari bahasa Arab: Algebra, Zero, Cotton, Sofa, Rice, Candy, Safron, Balcony, bahkan 'Alcohol' juga berasal dari Bahasa Arab, Al-Kuhl, yang mempunyai erti bubuk

4. Beberapa ayat di dalam Al-Quran menggambarkan pentingnya persamaan hak antara lelaki dan wanita (secara perhitungan matematik). Kata "Lelaki" dan "Wanita" di dalam Al-Qur'an sama-sama berjumlah 24

5. Tidak ada apa-apa di dalam Ka'bah

6. Islam merupakan agama yang pertumbuhannya paling cepat di dunia menurut banyak sumber, diperkirakan akan menjadi agama nombor 1 pada tahun 2030

7. Umat ​​Hindu percaya bahawa di dalam Ka'bah ada salah satu dari Tuhan mereka yang bernama 'Shiva Lingam'

8. Nabi Muhammad SAW melaksanakan ibadah haji hanya 2 kali dalam hidupnya

9. Jikalau sekarang Al-Qur'an dihancurkan, maka versi arab dari Al-Qur'an akan segera di-recover oleh jutaan muslim, yang disebut Huffaz yang telah menghafalkan kata-kata di dalam Al-Qur'an dari mulai awal sampai dengan akhir ayat .

10. Nama original dari kota suci Madinah adalah "Yasthrib"

11. pemeluk Islam bertambah 2,9% per tahun. Pertumbuhan ini lebih cepat dibandingkan dengan pertumbuhan jumlah penduduk bumi sendiri yang hanya 2,3% pada tahun.

12. Berdasarkan data dari Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat.Dari 1,4 juta prajurit di militer Amerika, diperkirakan ada sekitar 3,700 yang beragama Islam (Muslim).

13. Islam tersebar ke bumi nusantara ketika Nabi Muhammad masi hidup.

14. Sebanyak 8 juta orang Muslim yang kini ada di AS dan 20.000 orang AS masuk Islam setiap tahun selepas peristiwa 9 / 11

15. Jasad Nabi Muhammad pernah ingin dicuri 2 kali, tetapi kedua2nya gagal dan salah satu yang mencuri dihilangkan oleh Allah dari bumi

16. Jasad Firaun (Ramses II) yang tenggelam di laut merah, Baru dijumpaioleh arkeolog Giovanni Battista Belzoni tahun 1817. setelah 3000 tahun berada di bawah tanah dan pasir

17. Al-Quran adalah satu-satunya kitab suci yang boleh dihafal berjuta-juta manusia (Hafiz / penghafal Al-Quran) sehingga keaslian / kesuciannya selalu terjaga.

18. Jika agama lain bisa punya lebih dari 4 versi kitab suci yang berbeza satu dengan yang lain, maka Al-Quran hanya ada satu dan tak ada pertentangan di dalamnya:

19. Para astronot telah menemukan bahwa planet Bumi itu mengeluarkan semacam radiasi yang berpusat di kota Mekah, tepatnya berasal dari Ka'Bah. Yang mengejutkan adalah radiasi tersebut bersifat infinite (tidak berujung), radiasi tersebut menembusi planet mars dan masih berterusan. penyelidik mempercayai bahwa radiasi ini memiliki karakteristik dan menghubungkan antara Ka'Bah di di planet Bumi dengan Ka'bah di alam akhirat.Spoiler for sumber:_http: / / www.indomp3z.us/archive/index.php/t-88731.html

20. Penelitian lainnya mengungkapkan bahwa batu Hajar Aswad merupakan batu tertua di dunia dan juga bisa mengambang di air.


21. Sembahyang yang pertama dilakukan oleh Rasulullah Saw menghadap Masjidil Haram adalah solat Asar bersama para sahabat, setelah sebelumnya berkiblat ke Masjidil Baitul Maqdis selama enam belas bulan.

22. IBRAHIM adalah "Bapak" dari tiga agama besar, yakni "Judaisme", "Nasrani", dan "Islam".

23. Malaikat tidak terhitung jumlahnya dan hanya Allah yang mengetahuinya.

24. Islam, bermaksud "submisi" atau "menyerah" kepada satu Tuhan, Allah. "Islam" juga berasal dari kata "salam", "keselamatan" dan yang kedua dalam erti "berserah diri".demikian, arti dari "Islam" adalah "kedamaian yang sempurna yang datang bila kita hidup berserah diri kepada Allah".

25. Rasulullah pernah membelah bulan menjadi 2 bahagian, dengan hanya menunjuk bulan dengan jarinya. diabadikan Allah dalam al-Quran surah Al-Qamar ayat 1: "Sungguh telah dekat hari qiamat, dan bulan pun telah terbelah."

26. sebelum Nabi Ibrahim menginjakkan kakinya ke tanah Makkah sudah ada bangunan Kaabah yang telah dibina oleh malaikat dan generasisebelum Nabi Ibrahim as. Hal itu dapat difahami dari kata "Yarfa'u" meninggikan bererti meninggikan bangunan yang sudah ada.sumber: _http: / / www.acehforum.or.id/sejarah-p...ah-t17975.html

27. Aliran sesat di Indonesia dalam tempoh masa selama 6 tahun saja (2001 - 2006) telah mencapai angka 250 aliran.

28. Rasulullah menyebutkan ada 73 golongan dalam islam, dan hanya 1 yang akan masuk jannah iaitu "Al Jama'ah".

29. Nabi Muhammad tidak boleh membaca dan tidak boleh menulis, namun ingatannya sangat kuat dan sangat cerdas.

30. kata2 terakhir Nabi Muhammad sebelum wafat adalah "Ummatii ... ummatii ... ummatii" yang mengungkapkan betapa besar cintanya kepada umatnya.

31. Selama 23 kali perang semasa Rasulullah memimpin, hanya sekali kekalahan yang di derita kaum Muslimin, yakni, perang uhud

32. Musa AS adalah nama yang paling sering disebut dalam Al-Quran, sedangkan maryam adalah satu2nya nama perempuan yang disebut dalam Al-Quran.

33. Al-Quran adalah buku terlaris di benua Eropah.

34. Semua kanak-kanak Nabi Muhammad, yakni, Al-Qasim, Abdullah dan Ibrahim, meninggal lebih kurang pada usia 2 tahun.Allah sengaja memanggil mereka lebih awal agar kaum muslimin tidak mengangkat mereka menjadi Rasul yang baru.

35. Imam Ali bin Abi Talib adalah satu-satunya orang yang pernah lahir di dalam Ka'bah.

36. Hajar Aswad itu diturunkan dari surga, warnanya lebih putih daripada susu, dan dosa-dosa anak cucu Adamlah yang menjadikannya hitam.

37. Al Khowarizmi (matematik), Jabir Ibn Hayyan (kimia), Ibnu Khaldun (sosiologi dan sejarah), Ibnu Sina (perubatan), Ar-Razi (perubatan), Al-Biruni (fisika), Ibnu Batutah (antropologi) adalah contoh dari ratusan cendikiawan muslim yang menjadi rujukan dalam ilmu pengetahuan moden.

38. Hijir Ismail ini dahulu merupakan tempat tinggal Nabi Ismail, disitulah Nabi Ismail tinggal semasa hidupnya dan kemudian menjadi kubur beliau dan juga ibunya.

39. Maqom Ibrahim bukanlah kuburan Nabi Ibrahim sebagaimana dugaan atau pendapat sebahagian orang. Maqom Ibrahim adalah batu pijakan pada saat Nabi Ibrahim membina Kaabah.

40. pasukan Salib datang ke Timur ketika Khalifah Bani Abbas berada dalam masa kemunduran. Tak diduga, banyak anggota pasukan Salib tertarik kepada Islam dan kemudian menggabungkan diri dengan pasukan Salib yang lain. Thomas Arnold, dalam Al Da'wah ila Al Islam, menyebutkan bahawa mereka masuk Islam setelah melihat kepahlawanan Salahuddin sebagai cerminan ajaran Islam.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Post Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...