BOLEH KE TENGOK CERAMAH DALAM YOUTUBE..?

Ada di antara kita pendakwah keyboard atau pun bukan dia kadang-kadang buat silap.. Biasalah manusia tak lepas daripada 2 :-

  1. Lupa

  2. Silap


Kita bukan maksum macam para Nabi dan Rasul.


Kita juga bukan mahfuz macam para sahabat radhiAllahu anhum.


Jadi kita mesti dan mesti melakukan kesilapan dan tak akan terlepas daripada 4 waktu


Antara waktu yang tak terlepas adalah waktu maksiat.. Maka hak (kewajipan) ubudiyyah (kehambaan) adalah dengan istighfar..


Jadi bila kita buat salah, maka perlu kita istingfar (Ini juga akan disoal oleh Allah di akhirat kelak)


Jadi bila kita sampaikan maklumat, ada yang nasihat, benda yang kita sampaikan itu salah, maka dengan sombongnya kita pegi kat youtube, cari kuliah orang-orang terkenal antaranya :-Ustaz Azhar Idrus (misalannya)

Kita yang jahil lagi murakkab ni pun dengar ceramah UAI.. Lepas dengar ceramah UAI (yang selalunya beberapa minit jer dan ada jugak yang hanya beberapa saat) terus kita ambik video itu untuk dijadikan hujah kita..


Padahal kaedah untuk faham ibarat langsung kita tatau.. Tapi, terus nak amik jadikan dalil untuk kita berhujjah..


Sebenarnya UAI cakap tu betul, kamu tu yang tak faham sebenarnya.. Lepas tu kita terus sebarkan, padahal kita dalam kebathilan, padahal kita tak faham pun sebenarnya..


Sebab tu la, kalau ada kuliah walaupun kuliah di surau-surau, di masjid-masjid jangan perlekeh.. WAJIB pergi kuliah tersebut, WAJIB berjalan kaki jika kuliah tu kuliah fardhu ain.. Ini tak, lepas maghrib doa pun tak sempat nak habes, dah bangun..


Nak mudah je bukak kuliah UAI yang beberapa saat tu, lepas tu faham sendiri-sendiri.. Kalau kita faham tu, faham yang betul nasib la.. Kalau cara faham yang salah..? Sesat habis.. Maka sebab tu dinaqalkan sebuah hadis dalam Kitab Ta'lim Muta'allim Toriqu Ta'lim (Pelita Penuntut) karangan Syeikh Zarnuji..

"Bermula menuntut ilmu itu WAJIB atas tiap-tiap laki-laki yang Islam dan perempuan yang Islam"

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Post Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...