APA BEZA ANTARA DAI'E DAN ARTIS KOREA

Sebelum ni saya ada tulis sal artikel beza Muslimah ngan Princess Dongeng maka ini klise nya bagi lelaki. Sebab kenapa..? Sebab zaman sekarang perempuan ramai yang dok gila layan Korea sampai lebam. Sebelum tu izinkan saya mendefininasikan apa itu artis korea dan apa itu dai'e.


Dai'e : Muslim yang menyebarkan dakwah dan risalah Rasulullah yang melakukan Amar Ma'ruf nahi Munkar.


Artis Korea : Artis dari korea lah. Apa lagi..? Korang pernah dengar K-Pop..? (Korea Pop) mereka lah yang taikonya..Mari kita tengok 5 perbezaan ketara antara Dai'e dan artis Korea


1. Artis Korea mengalunkan lagu-lagu Korea untuk kekal mashyur dan diundi di dalam carta
True Story, kerana mana mungkin mereka bersusah payah, berlatih menari, menyanyi, dan semua usaha gigih mereka. Kerana apa..? Kerana itu sahaja jalan kemasyuran mereka. Zaman sekarang perlukan hiburan. maka 'tenaga' seperti mereka amat-amat lah diperlukan remaja,


TETAPI..
Seorang Dai'e sntiasa mengalunkan zikir-zikir, kalimah-kalimah Allah, seruan-seruan kepada yang Ma'ruf. Lidah mereka sentiasa basah dengan zikrullah dan kebaikan, suara merekalah juga yang dilaungkan untuk menyeru manusia-manusia berkunjung ke rumah Allah, bah kan suara mereka lah juga yang mengalunkan kalimah-kalimah suci Al-Quran didalam solat. Suara mereka juga suara emas bukan..? :)
2. Pelakon Korea menjerat hati-hati wanita
Dan sudah tentu, pelakon-pelakon Korea sentiasa akan dipilih yang kacak-kacak belaka, dan melakonkan watak-watak yang macho belaka, gentleman, setia dan BOYFRIEND no. 1 dalam carta. Dan saya ingin katakan, lelaki se'perfect' watak pelakon korea tak wujud. Yang wujud cuma lah suami soleh yang beriman, yang penting imannnya boleh membimbingmu ke syurga.. Sememangnya, arena seni Korea terpaksa mengacu watak itu mnjadi sebegitu sebagai pemanis cerita. So girls, jangan frust k..?


TETAPI..
Sudah tentu para Da'ie itu menjerat hati-hati mereka yang lalai kembali semula kepada Allah Taala. Setiap kata-katanya adalah semangat, peringatan dan memuhasabahkan. Cuba anda bandingkan cerita cinta Korea dengan program 'Law kana bainana' mana lagi menyentap hati..? Kalau anda kata cerita korea, ia hanya menyentuh soal cintan cintun, tapi percayalah, jika hidayah anda perolehi, maka ia menyentuh seluruh nurani anda. Kerana Cinta Rabb-mu, lebih besar dari itu :)
3. Artis korea menjadi 'gentleman' dalam percintaanSudah tentu lah ~ director yang suruh, dah namanya berlakon. Kalo tak romantik sapa nak tengok kan..? Maka akan adalah adegan yang sweet gila. Yang lelakinya macho gila.. Yang perempuan pun leh jadi GILA bila tengok scenes sentimental macam ni. Watak yang cukup-cukup sempurna jika dijadikan prince charming. Absolutely. True Story..!


TETAPI..Lebih berganda-ganda lah gentleman seorang Dai'e itu kerana dia akan cuba mnjadi imam yang terbaik dalam rumah tangga, contoh terbaik terhadap anak-anaknya,terhadap Mad'u nya dan cuba mnjadi 'Gentleman' dalam perjuangan agamanya.
4. Artis Korea terima awards dari banyak tajaan
Sudah tentu ditaja. Bila sudah bergelumang dengan kemasyukran dan jutaan peminat dari serata dunia sudah tentu ramai yang ingin menaja. Banyak lah sesi award mengaward dan pada merka, disitulah pengukur titik kejayaan mereka di area K-Pop segalanya ditentukan dengan carta, anugerah itu, anugerah ini..


TETAPI..
Dai'e tidak pernah dikurniakan award dari manusia, cukuplah award dari Allah yang menjadi pengharapannya,. makanya seorang Dai'e sejati xkan mudah merasa lelah, bosan, dan putus asa. baginya perjuangan dakwah adalah suatu kecintaan. bukan untuk meraih pujian manusia, tetapi Rahmat dari Allah semata.
5. Rakyat malaysia yang berangan jadi artis korea mesti kena kutuk
Jangan saman saya ok, saya tak kutuk. saya cakap je. True Story. Bila ramai yang try wat gaya ala-ala korea, mesti kena kutuk. Pompuan buat gaya comel macam pompuan korea, komfom kena cakap gedik. Lelaki yang nak pakai style korea..? Mesti kena cakap pengaruh timur bukan..? Terutamanya bila muncul kontroversi group yang nak buat M-Pop (Malaysia Pop) kazen kepada K-Pop (Korea Pop). Ye lah, nak seiring dengan irama k-pop yang hot, bawak skali masuk industri seni Malaysia ni. kot-kot lah leh kalahkan team girls generation.makin banyak lah yang mengutuk. seriously, tak elok korang kutuk lebih walaupun doang sexy. Dioang Islam, korang pun Islam. baik Muhasabah diri sendiri. :)


TETAPI..
Menjadi Dai'e mungkin anda dikutuk, dihina malah dihentam sekalipun, tetap rasa manisnya berjuang, kerana seorang Dai'e akan cuba mnjadi da'ie di dalam hatinya. Rasa pahit dalam berjuang, tetapi manisnya Di beri ganjaran di akhirat nanti.


Betapa manisnya menjadi seorang Dai'e,


walau tidak dihujani populariti,


Tetap dihujani rahmat ilahi,


Walau tidak diberi ganjaran.


Tetap berjuang penuh keikhlasan..


Walau tidak menempa nama,


Cukuplah dengan ganjaranNya semata..


Indahnya hidup menjadi Da'ie..!!


Mari usaha dari sekarang untuk menjadi dai'e di dalam setiap hati masing-masing..!

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Post Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...